21. NEDELJA MED LETOM

 

 

Odlomki Božje besede na 21. nedelja med letom: Iz 22,15.19-23; Rim 11,33-36; Mt 16,13-20

 

 

 

Mašni nameni

 
 
KAJ PA VI PRAVITE???

Na Jezusovo vprašanje, kaj pravijo ljudje o njem, so učenci podali različne odgovore. Mnenja so bila deljena. Vsi so se strinjali, da je nekaj posebnega. Njegove besede in dela so vzbujala pozornost. Morda je eden izmed velikih prerokov, morda poseben božji poslanec? Jezus tudi danes po 2000 letih zbuja pozornost. O  njem je ogromno napisanega in izrečenega. Za nekatere je religiozni genij, za druge idealist in utopist. Spet drugi ga imajo za borca za pravice ponižanih in razžaljenih. Mnogi se nanj požvižgajo, drugi ga navajajo, včasih popolnoma v nasprotnih smislih.

Prav je, da je Jezus tudi danes ljudem za zgled. Njegove besede o ljubezni do bližnjega  odmevajo in to sredi sveta, kjer sta egoizem in sovraštvo še kako živa. Vendar to ni Jezus v celoti. Nismo ga namreč razumeli, če nas njegov lik le očara, če občudujemo njegov nauk, sicer pa živimo svoje življenje. "Kaj pa vi pravite, kdo sem?" vpraša Jezus svoje učence. Tedaj odgovori Peter: "Ti si Kristus, Sin živega Boga!" Morda v tistem trenutku Peter še ni popolnoma dojel globine svoje veroizpovedi, vendar je priznal Kristusa kot Gospoda in rešitelja, ki mu je popolnoma zaupal svoje življenje.

"Kaj pa vi pravite, kdo sem, " sprašuje Kristus tudi nas, ki se imenujemo kristjani. Naš odgovor odloča o tem ali smo le-to v resnici ali ne. Odgovor je odločilen za našo bodočnost. Kdo je Jezus  zame? Le idealen človek, ali Božji sin, ki nam je razodel Boga? Le zgled dobrega človeka ali Bogo-človek, ki želi vse moje bitje? Stoji sredi ali na robu mojega življenja? Kaj vem o njem? Izvira moje znanje o Jezusu iz evangelijev in učenja Cerkve, ali me o njem poučujejo sredstva družbenega obveščanja in javno mnenje? Samo, če ga vedno znova iščem, se z njim pogovarjam in živim po njegovem nauku, se smem imenovati kristjan. Seveda pa me Kristus danes sprašuje še naprej. Kaj menim o njegovi Cerkvi, ki jo je postavil na Petru - Skali?

Danes se mnogi navdušujejo za Jezusa, vendar ne za Cerkev! Prepričani so, da se je Cerkev izneverila Kristusovemu nauku. Menijo, da skrbi  le za svoje interese in koristi, a premalo za ljudi. Smatrajo, da lahko kristjan shaja brez Cerkve, ki vedno le sitnari in greni ljudem življenje. V resnici  ne gre za to, kaj človek smatra za pravilno, ampak kaj Bog hoče. Kdor išče Jezusa, se ne more izogniti Cerkvi. Kristus je hotel Cerkev in pri tem vzel v zakup, da bomo člani Cerkve grešni in slabotni. Kdor tarna nad napakami Cerkve, bi moral najprej pogledati vase in na svoje pomanjkljivosti ter grehe. Le potem je kritika verodostojna. Ni pravično od drugih zahtevati idealnega krščanskega življenja, sam pa živeti "po svoje". Nikdar namreč ni bilo popolne Cerkve. Je sveta, ker Kristus v njej živi in deluje in je tudi  grešna, ker so njeni člani grešniki. Njega vedno srečamo v Cerkvi, v Besedi in v zakramentih. Verovati v Jezusa, pomeni verovati v Cerkev.


Fotografije 1. dne si lahko ogledate TUKAJ.


Prijavnica za vpis otroka v prvi razred verouka


OZNANILA

  • V ponedeljek se bo v Sp. Idriji ob 9h pričel Oratorij. Animatorji se dobimo ob 8h v župnišču. Gospodinje in starše iz Sp. Idrije naprošamo, da bi spekli pecivo, darovali sadje za otroke in prinesli med tednom v župnišče. Za nedeljo pa naprošam ledinske gospodinje in starše za posladek po sv. maši v Ledinah. V sredo bomo imeli izlet. Odhod bo ob 8h. S seboj naj imajo malico. Starše lepo vabim, da pridejo po otroke ob 17h.
  • Od 25.8. - 30.8. bom na razpolago za vpis otrok v prvi razred (prijavnice lahko dobite na naši župnijski spletni strani). S seboj prinesite tudi družinsko knjižico ali otrokov krstni list (če starši niste poročeni in je otrok krščen v drugi župniji). Starši poskrbite za pravočasen vpis svojih otrok.
  • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje katehetov.
  • V sredo bo v Sp. Idriji v kapeli po sv. maši slavilna molitev in adoracija.
  • V četrtek bo v Sp. Idriji v kapeli ob 19h molitvena ura.
  • V petek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje ŽPS. Sledi še kratko srečanje skupine za bogoslužje.
  • V nedeljo bo v Ledinah ob 10.30 zaključek Oratorija. Vsi ste lepo povabljeni k tej sv. maši, kjer bodo sodelovali otroci in animatorji.
  • V soboto 13.9. bo na Sveti Gori škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice. Organiziran bo avtobusni prevoz. V Sp. Idriji sprejema prijave ga. Rozina Kutin, v Ledinah pa ga. Mateja Kavčič. Letos bo 26. 10. naš bogoslovec Blaž Lapanja prejel prvo stopnjo duhovništva - diakonat. V ta namen bomo organizirali župnijsko romanje v Medjugorje, ki bo od 15. do 18. oktobra 2014. Prijave sprejemata: ga. Rozina Kutina na gsm:041 263 763 in ga. Mateja Kavčič na gsm: 041 390 983.

Pred nami:

nedelja, 31.8. - Zaključek Oratorija v Ledinah

sobota, 6.9. - Predstavitev  Madagaskarja – fotke, vtisi…

nedelja, 7.9. - Blagoslov šolskih torb, cerkvenega kora in vrat

nedelja, 7.9. - Sv. maša na Jezeru

ponedeljek, 8.9. - Začetek veroučnega leta

nedelja, 14. 9.  - Sv. maša v I. K. ob 10. obletnici posvetitve cerkve - škof Metod Pirih