5. NEDELJA MED LETOM

 


Odlomki Božje besede na 5. nedeljo med letom: Iz 6,1-2.3-8; 1 Kor 15,1-11; Lk 5,1-11

 

 

 

 

Mašni nameni

 

 

 

 

ODRINI....

Poročilo o bogatem ribjem ulovu poznamo in nas komaj še gane. Vendar ne gre le za čudežni ulov rib, ampak za poklicanost prvih učencev. Jezus nekoga pokliče, če je le-ta v njegovi bližini. Množica je pritiskala za Jezusom. Mnoge je gnala radovednost. Na ta način so dobili možnost, da jih je Jezus poklical. Podobno velja za nas. Kdor ima vedno opravke in ga vsaj radovednost ne žene v Jezusovo bližino, ga ne bo našel. Kdor njegovo besedo ne posluša in o njej ne razmišlja, ne bo razumel njegovih zahtev. Kdor že vse ve, ta ne bo doumel osvobajajoče Božje besede. Jezus je tudi danes med nami: živi v krščanski skupnosti, z njim se srečamo po zakramentih in Božji besedi. Poslanstvo pomeni povabilo storiti nekaj nenavadnega. Proti zakonu pameti naj bi Peter vrgel mreže v jezero pri belem dnevu. Jezus je hotel Petru s tem povedati, da poleg človeške logike obstaja še zastonjska Božja bližina.

Podobno velja tudi za nas. Če nismo pripravljeni tvegati, Jezusa ne bomo razumeli. Kdor ne računa z Božjo resničnostjo, bo v življenju uporabljal drugačna merila, ki se zdijo zanesljivejša. Zatajil bo resnico, če bi zaradi nje moral nekaj žrtvovati. Rajši bo jemal kot dajal, užival kot se žrtvoval, ljubezen in zvestobo pa smatral za nesmisel. Za Jezusom hoditi pomeni - živeti za druge, izpolnjevati Očetovo voljo, pa čeprav bi moral dati za to svoje življenje. Ko je Peter videl Jezusov čudež je dejal: “Pojdi od mene, Gospod, ker sem grešen človek”. Enako velja tudi za nas. Če pred Gospodom priznamo svoje grehe pomeni, da se ne ukvarjamo več sami s seboj, ampak smo odprti za Božjo milost.

Kdor doživi Božjo poklicanost in hkrati prizna svojo grešnost, kdor se zaveda, da mu je vse darovano, kljub njegovi grešnosti, temu ne preostane drugega, kot da gre za Gospodom. “Učenci so potegnili čoln h kraju, popustili vse in šli za njim”. Iti za Jezusom pomeni živeti kakor je on živel, v ljubezni, ki vse daje, v zvestobi, ki vztraja do konca, v zaupanju v Jezusove besede: “Ne boj se!” V Jezusu je namreč Bog stopil med nas in nam pokazal pot v srečno večnost brez konca.


PASTIRSKO PISMO NAŠIH ŠKOFOV ZA POSTNI ČAS 2016


OZNANILA

 • V ponedeljek bo v Ivančni Gorici na god sv. Bakhite ob 9h molitvena ura, ob 10h sv. maša, po njej sledi še češčenje njenih relikvij. Kdor želi iti, naj mi sporoči, da se dogovorimo glede prevoza. Odhod bo ob 7.30 iz Sp. Idrije.
 • V sredo začenjamo postni čas. Na ta dan je strogi post. Prav in dobro je, da se sv. maše in pepelenja udeležite tudi otroci skupaj s starši.
 • V sredo bo v Sp. Idriji v kapeli po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji ob 19.30 vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bomo obhajali svetovni dan bolnikov. Pri sv. maši bo priložnost za prejem bolniškega maziljenja. Vabljeni, da prej opravite še zakrament sv. spovedi.
 • V četrtek bo v Sp. Idriji ob 20h srečanje zakonske skupine.
 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 14.30 vaje za otroški pevski zbor.
 • V petek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje za vse animatorje.
 • V petek in soboto bosta v ŠGV Vipavi od 9h dalje potekala informativna dneva za osnovnošolce in njihove starše.
 • V soboto, na predvečer goda sv. Valentina bo v Sp. Idriji srečanje za upokojence. Ob 18h ste vabljeni k sv. maši, po njej pa v župnijsko dvorano na veselo druženje. Gospodinje naprošam za peko peciva. Prosim, da sporočite ga. Simoni.
 • V nedeljo bo v Ledinah ob 8.40 molitev križevega pota. Sodeluje ŽPS.
 • Vse postne nedelje bo križev pot  na Mengore, s pričetkom ob 14.30.
 • V postnem času bo v Sp. Idriji vsak dan uro pred sv. mašo tiha adoracija.
 • Ob pogrebu pok. Zofije Brence so svojci namesto cvetja darovali za cerkev.
 • Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka seminar srečanja z živim Bogom pod naslovom "GLEJ LUČ!". V torek 16.2.2016, bo odhod avtobusa iz Sp. Idrije ob 16.30. Prijave sprejema ga. Simona Golja Kosmač (031 335 621).
 • V pripravi na 100-letnico fatimskih dogodkov bo v Slovenijo priromal milostni kip Marije Romarice. V naši dekaniji bo v mesecu juliju. Škofje so nas povabili, da se na ta obisk pripravimo z molitvijo rožnega venca in s prvo sobotno pobožnostjo. Za obhajanje PET PRVIH SOBOT je potreben zakrament sprave, prejem sv. obhajila, molitev dela rožnega venca ob premišljevanju skrivnosti.      
 • Vstopili smo v izredno LETO USMILJENJA. V ta namen roma (Govejk/Slovenska) slika Božjega usmiljenja v obeh župnijah. Pri vsaki hiši naj ostane en dan. Povabljeni, da se cela družina ali posameznik zbere pri molitvi (rožni venec Božjega Usmiljenja in zmoli vzklike Božjega usmiljenja) in se zahvali za vse prejete milosti in moli za srečno zadnjo uro.
 • V prvomajskih praznikih (30.4. - 2.5. 2016) bo organizirano ŽUPNIJSKO ROMANJE po Italiji. Obiskali bomo Padovo (sv. Leopold Mandić), Schio (sv. Bakhita), Madonna della Corona (Marijino svetišče), Sotto il Monte (rojstni kraj papeža sv. Janez XXIII), Concesio (rojstni kraj papeža bl. Pavla VI.), Torino (sv. Janez Bosko in sv. Jožef Cotollengo). Prijave sprejemata ga. Rozina Kutin (041 263 763) in ga. Mateja Kavčič (041 390 983).