KRIŠTOFOVA NEDELJA

 

 

Odlomki Božje besede na  Krištofovo nedeljo: 2 Kr 4,42-44; Ef 4,1-6; Jn 6,1-15

 

 

 

 

Mašni nameni

 

 

 

TUKAJ JE....

V mnogih deželah sveta še vedno vlada lakota. Milijoni umirajo, ker nimajo niti koščka kruha. Evangelist Janez poroča o nasičenju ljudi, ki so bili lačni. Tako so bili navdušeni, da so Jezusa hoteli za kralja, a Jezus se je umaknil. Niso ga razumeli. Seveda jim je hotel pomagati, ker je vedel, da je lakota huda stvar. Toda hotel jim je pokazati še drugo vrsto lakote in drugi kruh, ki jim ga je nameraval dati. To je lakota, ki se je ne da nasititi ne z jedjo, niti s pijačo. Človek potrebuje več kot poln trebuh. Rabi več kot le zadovoljitev svojih materialnih potreb.

Še posebno mladi ljudje čutijo to lakoto. Človek ne more brez sočloveka. Potrebuje priznanje, pravičnost, ljubezen. Te lakote, jed in pijača ne moreta potešiti. V človeku pa je še ena lakota, ki je v njem najgloblja. To je vprašanje po smislu življenja. Tud,i če bi človek živel v blagostanju, bil spoštovan in ljubljen, ne bi bil srečen. Ostanejo namreč  vprašanja ostarelosti, bolezni, smrti. Smrt brutalno uniči vsako človeško srečo.

Človek teži po večni sreči, želi živeti. Prav ob soočenju z minljivostjo vsega, ob izgubi dragega človeka, postane lakota po življenju najmočnejša. To željo izraža v obupu, v vdanosti v usodo ali v upanju, ki presega vsako človeško izkušnjo, da je življenje, ki presega smrt.

Jezus nam je obljubil večno življenje in ga pridobil. Potešil bi lakoto po takšnem življenju. Nasititi 5.000 ljudi, je velika stvar. Hkrati pa kaže na veliko večji čudež: “na živi kruh, ki prihaja iz nebes, da kdor od njega je ne umrje” (Jn 6, 48). Po Jezusu, vzame Bog naše življenje v svoje roke. Naše hrepenenje po večni sreči ni prazno, ni brez smisla. Je smiselno v najglobljem pomenu besede, ker od Boga prihaja in nanj kaže.

Sv. Avguštin je imel prav, ko je pred več stoletji zapisal: “Zase si nas ustvaril o Bog, in nemirno je naše srce, dokler ne počiva v Tebi.” Veliki teolog tega miru ni razumel kot pokopališkega miru, ampak kot tekoče življenje z Bogom, ki osrečuje in se nikdar ne konča. Obstaja življenje po katerem hrepenimo. V kruhu, ki nam ga daje Jezus , na skrivnosten način že obstaja. Sveto obhajilo je hrana za našo vero; za naše upanje, da se naše življenje bliža dobremu cilju; za našo ljubezen, da vse pelje k temu cilju. Jezus je tukaj in nas vodi.


OZNANILA

  • Danes, v nedeljo bomo obhajali Krištofovo nedeljo. Skupno bomo prosili, naj nam Bog na priprošnjo sv. Krištofa podeli svoj blagoslov in nas varuje na vseh naših poteh. Svoje avtomobile boste zapeljali mimo stopnic. Prejeli boste Krištofovo podobico, v košaro pa lahko oddali svoj dar za misijonsko vozilo.
  • Danes, v nedeljo bomo v Ledinah obhajali praznik sv. Jakoba. Lepo ste povabljeni k slavju in obnovljenem prezbiteriju. Gospodinje lepo prosim, da spečejo kaj sladkih dobrot. Iskrena vam hvala. Zaradi praznovanja, bo blagoslov vozil naslednjo nedeljo.
  • Iskrena zahvala vse župljanom, ki ste pomagali, da je prezbiterij v Ledinski cerkvi urejen za bogoslužje. Današnji ofer bo namenjen  za potrebe naše župnijske cerkve.  Na razpolago bo ulitek sv. Jakoba z namenom, da bomo financirali še restavriranje glavnega oltarja v cerkvi. Spodbujam vas, da bi ob pogrebih denar namenili za obnovo cerkve ali druge karitativne potrebe. 
  • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
  • V četrtek bo v Sp. Idriji v kapeli ob 19h molitvena ura.
  • V petek bo v Sp. Idriji ob 20h srečanje za animatorje.
  • Od 24. do 30. avgusta 2015 bo potekal POČITNIŠKI ORATORIJ. Osrednja oseba Oratorija je mladi svetnik Dominik Savio, zavetnik cerkvenih pevcev in ministrantov. Geslo letošnjega oratorija je: »Hočem biti svet«. Želimo si, da bi otroci in animatorji začutili to njegovo željo in ob njem doživeli, da je svetost za vsakogar. Za lep oratorij, na katerem se bomo kot po navadi vsi imeli lepo, potrebujemo prav VAS, otroke! Izpolnjene prijavnice oddajte v zakristijo ali v župnišče. Prijavite SE!

Pred nami:

sobota, 15.8. - praznovanje Marijinega Vnebovzetja v Sp. Idriji

nedelja, 23.8. - Jernejeva nedelja v Led. Krnicah

ponedeljek; 24.8. - Začetek Oratorija


NOV SEZNAM ZA BRALCE BOŽJE BESEDE


 

NOV SEZNAM ZA STREŽNIKE


Novomašniku Blažu iskreno čestitamo in ga priporočamo v molitev!