14. NEDELJA MED LETOM

 

 

Odlomki Božje besede na  14. nedeljo med letom: Ezk 34,11-16; 1 Tes 2,2-8; Jn 10,11-16

 

 

 

Mašni nameni

 
KDO JE TA....
Bili so časi, ko je bilo krščanstvo za evropske narode samoumevno. Kot otrok je bil vsak krščen, bil kristjan že od mladih dni.
Toda že nekaj časa ni več tako. Med družbo in krščansko vero, je nastala razpoka. Različni svetovni nazori tekmujejo s krščanstvom. Na trgu različnih verovanj in nazorov, je krščanstvo le ena izmed ponudb. Kdor danes veruje, si prej ali slej zastavi vprašanje: “Zakaj pravzaprav verujem”?
Le-to sovpada z drugim vprašanjem: “Kdo je Jezus, v katerega naj bi veroval”? Vera oziroma nevera, postaneta osebni zadevi. Odločiti se moram iz prepričanja, ne iz tradicije ali vzgoje. Seveda mi pri tem pomagata oznanjevanje Cerkve in vera kristjanov med katerimi živim. A odločiti se moram le sam.
Vprašanje, ki si ga prej ali slej zastavi vsak od nas je: “Kdo je ta Jezus? Je možno, da je on, ki je bil človek kot mi, hkrati Bog, ali more biti Bog tale človek Jezus«. Vprašanje se postavlja v vsej ostrini. Morda se pohujšujem nad nemočno in Jezusovo sramotno smrtjo na križu. Nekaj časa lahko tako oklevam. Potem pa se moram odločiti, ali se Jezusu odprem v veri, ali zaprem v neveri. Premagati pohujšanje nad Jezusom pa pomeni, da sprejmem, da se je Božja moč pokazala v Jezusovi nemoči na križu.
Naš položaj je podoben  Jezusovim sodobnikov v Nazaretu. Poznali so ga kot človeka, sina Marije, po poklicu tesarja. Poznali so njegovo oznanjevanje in čudeže. Strmeli so. Vendar se niso odločili za vero. Z očmi so videli, pa niso prišli do spoznanja. Z ušesi so slišali, pa niso zmogli priznanja. Bog kot človek?! To je preveč! Kako pride tesar iz naše vasi do tega, da nam govori v Božjem imenu? Niso zmogli preseči pohujšanja. Ostali so v svojih predstavah in šablonah. To je tudi naša težava. Ostanemo v svojih mejah in pregradah, kar imenujemo duh časa, ko točno vemo kaj je možno in kaj ni. Imamo vzorec, po katerem vse presojamo. Kar ne sodi v naš okvir, razglasimo za nemožno, zaostalo, nerazgledano. Manjka nam sposobnosti, da bi znali preseči meje. S svojim vstajenjem je Jezus pokazal, da se človeško življenje ne konča s smrtjo. Enkrat bomo dosegli svoj cilj, če se bomo odločili za Jezusa in s tem za Boga, ki mu ni nič nemogoče. Bog ne daj, da bi se Jezus čudil tudi moji ali tvoji nevernosti. 

OZNANILA

  • V ponedeljek bo v Sp. Idriji ob 19h zahvalna sv. maša, po maši pa pogostitev za vse, ki ste kakorkoli pomagali pri pripravi na novo mašo.
  • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
  • V četrtek bo v Sp. Idriji v kapeli ob 19h molitvena ura.
  • V petek dopoldan bo novomašnik Blaž Lapanja obiskoval bolne in ostarele.
  • V petek  bo na Marofu ob 15.30 maševal novomašnik Blaž, od 18h dalje pa bo v Sp. Idriji na razpolago za sv. spoved.
  • V nedeljo bomo na Vrsniku obhajali češnjevo nedeljo. Pridne gospodinje naprošam, da spečejo dobrote. Vsi lepo vabljeni.
  • Zahvala na posvečenje Blaža Lapanja na Sv. Gori. Na koncu te slovesnosti se zahvaljujem najprej Bogu za dar mašništva, da me je poklical v svojo službo in da sem danes smel prejeti in postati delivec njegovih zakramentov. Hvala vam g. škof Jurij, da ste mi danes podelili zakrament mašništva in tako sprejeli med ožje sodelavce v Božjem vinogradu. Hvala tudi vzgojiteljem in predstojnikom, ki ste me spremljali in usmerjali v času priprave na duhovniški poklic. Vam duhovnikom, hvala vam za zgled v duhovniškem življenju, za vse spodbude in molitve. Hvala moji družini. Hvaležen sem za vse naše skupne trenutke in, da ste sprejeli mojo odločitev za duhovništvo. Zahvala pa gre tudi domačim faranom, prijateljem, dobrotnikom in vsem vam, ki ste danes prišli na Sveto Goro ali pa ste spremljali posvečenje po radijskih sprejemnikih. Hvala vam za vaše molitve, žrtve, vidna in skrita dobra. Zavedam se, da bi bila brez vas marsikatera naša odločitev mnogo težja. Hkrati pa prosimo, da nas v molitvi še naprej podpirate..
  • V soboto, 25.7. bo v Idr. Krnicah sv. maša za zakonske pare. Lepo vabljeni vsi zakonci, kjer bomo prosili sv. Ano in Joahima naj vas varujeta in podpirata na vajini skupni poti. Pri sv. maši boste obnovili zakonsko obljubo. Mašo bo vodil novomašnik Blaž. Vabljeni. 
  • V nedeljo, 26.7. bomo obhajali Krištofovo nedeljo. Skupaj bomo prosili, da nam Bog na priprošnjo sv. Krištofa deli svoj blagoslov in nas varuje na vseh naših poteh. Svoje avtomobile boste zapeljali mimo stopnic. Prejeli boste Krištofovo podobico, v košaro pa lahko oddali svoj dar za misijonsko vozilo.
  • V nedeljo, 27.7. bomo v Ledinah obhajali praznik sv. Jakoba