KRISTUS KRALJ

 Odlomki Božje besede na  33. nedeljo med letom: Dan 12,1-3; Heb 10,11-14.18; Mr 13,24-32

 

 

 

 

Mašni nameni

 

 

 

KAJ PA, ČE JE...

Človek se pogosto ozira nazaj, primerja današnji čas s preteklim in hkrati gleda naprej in upa, da bo prihodnost lepša. Današnji evangelij nas malo vznemiri, saj spregovori o koncu sveta. Enim ta misel zbudi radovednost, kako pa bo takrat? Drugi se posmehnejo, češ prazne čenče, tretji pa vzamejo zares. Nihče pa ne more mimo dejstva, tudi jaz bom enkrat umrl, ne vem kdaj, ne kje in ne kako.

Znan tržaški zdravnik dr. Ratko Dolliar, je napisal članek z naslovom »Ena bo zadnja«, namreč zadnja ura mojega in tvojega življenja. Podoben napis najdemo tudi na steni kakšne sončne ure, ki nam odšteva čas našega življenja. Kako naj živim, da bo ta zadnja ura lepa in srečna? Stari Rimljani so imeli pomenljivo navodilo: »Kar delaš, delaj modro in misli na konec«. Vedimo, da bomo za vse enkrat dajali odgovor. Da bo odgovor in srečanje s sodnikom lažje, nas Cerkev uči, da si vsak večer izprašamo vest. Imejmo vedno čiste račune, ker Gospod pride kakor tat. Jezus opozarja: »Ne veste ne dneva ne ure, zato bodite pripravljeni!« Noče nas strašiti, ampak opozoriti: »Vzemite zares, čas je kratek!«

Legenda pripoveduje, da je bila ob vznožju Nanosa nekoč vasica, ki je danes ni več . Tukaj je živel kmet, ki se je ukvarjal s poljedelstvom, bil pa je tudi divji lovec. Vsak dan je hodil v goro, dobro je poznal vse nevarnosti, previse, kotanje in razpoke. Po več letih se je ena od razpok s skalovjem počasi, a vztrajno večala. Ko je postala že grozeča, je opozarjal vaščane na katastrofo, ki jim grozi. »Lahko se ji izognete, če se pravočasno preselite.« Nihče ga ni vzel resno.  Razglasili so ga za vaškega posebneža, ki ni čisto pri zdravi pameti. Nihče pa se ni sam prepričal, če je to res, kar govori. Iz užaljenosti, da ga nihče ni vzel zares in iz strahu pred katastrofo, se je za določen čas preselil. Kmalu se je zgodilo to, na kar je opozarjal. Plaz je zasul celo vas.

»Dolgost življenja našega je kratka in kdaj pride naša ura«, tega ne pove nobena pratka«, pravi Prešeren. To ne pomeni, da moramo vse narediti, čim več zaslužiti in vse, kar imamo potrošiti. Ne! Pametno moramo uporabiti odmerjen čas, zaupati Bogu svojo prihodnost, biti povezan z drugimi in živeti v miru med seboj. Taka drža omogoča zdravo razdaljo in nenavezanost na karkoli, kar bi nam obtežilo zadnje trenutke življenja.

Sv.lgnacij Lojolski pravi: »Šele s stališča smrti bomo videli, za koliko nespametnih stvari smo se v življenju gnali«. Svetuje, da se v sedanjem življenju večkrat postavimo v lastno uro smrti in naj od tam pogledamo, ali mi bo ta odločitev prinesla kaj dobrega za mojo večnost? Tako se bomo lažje odločili v danem trenutku. Imejmo pogosto pred očmi: Kaj pa, če je današnji dan zadnji v mojem življenju?


OZNANILA

 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje svetopisemske skupine.
 • V sredo bo romanje sodelavcev Karitas na Ponikvo. Odhod avtobusa bo ob 7.20.
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši peto srečanje seminarja za izlitje Sv. Duha.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji o 19.30 vaje za mešani pevski zbor in cicilijanka.
 • V četrtek bo v Ledinah po sv. maši srečanje Karitas.
 • V četrtek bo v Sp. Idriji ob 20h srečanje zakonske skupine.
 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 14.30 vaje za otroški pevski zbor.
 • V petek bo v Sp. Idriji ob 19h srečanje za animatorje in vaje za MlPZ.
 • V soboto bo v Sp. Idriji in v Ledinah adventni oratorij, ki se bo začel ob 9h in zaključi ob 13h. PRIJAVNICO ODDAJTE najkasneje do srede, 25. 11.
 • V soboto bo v Sp. Idriji po sv. maši nagovor in potem molitve nad posamezniki.
 • V nedeljo bomo obhajali nedeljo Karitas. Začenjamo adventni čas in novo cerkveno leto. Sodelavci Karitas bodo prižgali prvo svečo na adventnem vencu. V nedeljo bom pri žup. sv. maši blagoslovil adv. venčke. Zbrani denar bo namenjen družinam v stiskah.
 • IZDELOVANJE JASLIC:
   smo imeli sinodo o družini, zato letos jaslice pripravijo zakonci. Zakonci so lepo vabljeni, da se opogumijo, se odločijo ter prijavijo Karin Peternel (051 363063) do 29.11.2015. K sodelovanju se zakonce (še posebej letošnje zakonske jubilante) spodbuja z ustnimi povabili. 
 • ODDANE SV. MAŠE: družina Kavčič, Sp. Kanomlja 54; Vojko Pavšič; Metod Plesničar; starši Jeram, I.K. 35; Za pozabljene duše v vicah; Angele varuhe; Za vse otroke, Mlad. 1; Vončina in sorodnike; Za zdravje, Šol. 13.

Pred nami:

ponedeljek; 23.11. - v Sp. Idriji bo Svetopisemska skupina

sreda, 25.11. - v Sp. Idriji bo Cicilijanka

petek, 27.11. - v Ledinah bo Cicilijanka

sobota, 28.11. - v Sp. Idriji bosta Oratorijski dan in molitev za izlitje Sv. Duha

sobota, 5.12. - v Sp. Idriji bo MiklavževanjeKAJ JE SEMINAR ZA IZLITJE SVETEGA DUHA?
Še pred nekaj desetletji se je govorilo, da je Sveti Duh "neznani Bog". Spomnim se tanke skripte takratnega profesorja Vekoslava Grmiča: Pneumatologia (Duhoslovje). In to je bilo vse. Danes pa kar "tekmujejo" s knjigami o Svetem Duhu. Da je Sveti Duh postal znani 
Bog, gre zahvala Prenovi v Duhu. 
Ko se je Sveti Duh izlil na Petra in druge v binkoštni dvorani, je po tem doživetju v svojem prvem nastopnem govoru, ko so se nekateri "norčevali in govorili: sladkega vina so se napili" (Apd 2,13), citiral preroka Joela: "In zgodilo se bo v poslednjih dneh, govori Bog: Razlil bom od svojega Duha čez vse človeštvo in prerokovali bodo vaši sinovi in vaše hčere in vaši mladeniči bodo gledali videnja in vaši starci bodo sanjali v sanjah. Tudi čez svoje hlapce in čez svoje dekle bom v tistih dneh izlil od svojega Duha in bodo prerokovali" (Apd 2,16–18). 
Ko Sveti Duh prevzame ljudi, zaživijo v vsej polnosti vsak v svoji službi in vsak v svojem stanu. Jezus za izlitje Svetega Duha postavlja en sam pogoj: "Če torej vi, ki ste hudobni, znate svojim otrokom dajati dobre darove, koliko bolj bo nebeški Oče obdaril s Svetim Duhom tiste, ki ga prosijo" (Lk 11,13). Seminarji so pravzaprav prošnja za delovanje Svetega Duha v nas. Izlitje Svetega Duha je Bog podaril Cerkvi v tem času v vsem obilju, najbolj pa prav po Prenovi v Duhu. Izlitje Svetega Duha, imenuje Cerkev s posebnim izrazom optio fundamentalis ali prevedeno "temeljna odločitev". 
Ta pojav je Cerkvi dobro znan. Izraz temeljna je kar pravilen, ker človek po tem dogodku začuti pod nogami temelj, skalo, gotovost, ki je sam Jezus oziroma Beseda. Pri izlitju Svetega Duha gre res za zamenjavo temelja s Temeljem. Odločitev je skoraj manj primeren izraz, ker vsaj v začetku ne gre toliko za tehtanje razlogov, katerim naj bi sledila odločitev, saj je človek enostavno potegnjen v Božjo ljubezen, ki se ji ne more upreti. 
To je osrečujoči Pavlov padec pred Damaskom. Gre za čudenje: »Kako sem mogel doslej živeti brez tega izkustva.« Nehote začne deliti svoje življenje pred tem dogodkom in po njem. Seminar za izlitje Svetega Duha lahko traja različno dolgo. Pri nas je to običajno sedem srečanj v sedmih tednih. 
Gre za naše očiščevanje od greha in duha posvetnosti ter za stopnjevanje naše predanosti in vernosti. Seveda pa se Sveti Duh ne pusti ujeti v naše kriterije in metode. Na mnoge osebe se izlije že prej, kot tudi dneve ali mesece po seminarju. Želim vam polnosti veselja in Svetega Duha. 
 
Prenova v Duhu za Koprsko škofijo organizira duhovni seminar. Srečanje bo v župnijski cerkvi v Sp. Idriji vsako sredo ob 18h sv. maša in potem sledi predavanje. Gost srečanja bo duhovnik g. Pavel Kodelja.
Če pogledamo naslove predavanj, vidimo konkretne korake:
1. korak: VERUJ, JEZUS ŽIVI
2. korak: VERUJ, JEZUS JE ODREŠENIK
3. korak: PRIPRAVI SRCE NA SPREOBRNENJE
4. korak: SPREOBRNI SE
5. korak: KLIČI SVETEGA DUHA
6. korak: PREJMI SVETEGA DUHA  
7. korak:HOJA V DUHU