6. POSTNA - CVETNA NEDELJA

 

 

Odlomki Božje besede na 6. postno nedeljo: Iz 50,4-7; Flp 2,6-11; Mt 26,14-27,66

 

 

 

Mašni nameni

 
 
DRUGIM JE POMAGAL...

Ustavimo se za nekaj trenutkov ob Kristusu na križu. Tipično za križanje v tistem času je bilo poleg strašnih bolečin, tudi zasramovanje mimoidočih. Prisluhnimo, kako opisuje sv. Matej vedenje okoli stoječih. To so bili ljudje, ki so slučajno ali iz radovednosti prišli mimo. Mimoidoči so o Jezusu že nekaj slišali,morda so ga tudi poslušali, ko je učil. Njegovi govori so jih nagovorili. Bili so začudeni, kako da ta učitelj sedaj visi na križu izpostavljen sramotenju.

“Toda, če je bil obsojen, je nekaj že moral zakriviti”, so menili. “Prevaral nas je. Čas, ki smo ga porabili, ko smo ga poslušali, je bil izgubljen, nesmisel.” Nekateri so se spominjali njegovih besed, da bo podrl tempelj in ga v treh dneh postavil. Drugi, da je trdil, da je Božji sin. Vsi so se mu posmehovali, češ, če si res to, za kar si se delal, reši sam sebe, pokaži svojo moč. Navidezno so take predstave o Bogu povsem razumne. Bog, ki je vsemogočen ne bo pustil na cedilu človeka, ki se mu je ves predal.

Drug drugemu so pritrjevali: »Saj se nam je vedno zdelo, da z njim nekaj ni v redu. Torej smo mi preprosti ljudje le imeli prav.« Veliki duhovniki, pismouki in starešine, so v Jezusovih govorih čutili ostro kritiko na svoje ravnanje in življenje. Veseli so bili, da so se tega prevaranta znebili. Zanimivo je, da priznajo Jezusove čudeže, kateri so nanje naredili vtis. To kažejo njihove besede: “Drugim je pomagal...” A sedaj govorijo: »Sebi pa ne more pomagati. Kajti, če bi bil res Mesija, bi stopil s križa. Če mu Bog ne pomaga v tej stiski, pomeni, da se je le izdajal za Božjega sina.«

Kaj bi mi rekli, če bi se takrat znašli pod križem? Ne bi tudi mi pozvali Kristusa naj stopi s križa, naj pokaže svojo moč, da bodo množice padle na kolena in mu izrekle zvestobo? Jezus odgovarja tebi in meni: “To kar ti hočeš, je podoba močnega Boga, ki z močjo poseže v dogajanje sveta.« Jaz pa sem oznanjal Boga, ki je vse naše rane in slabosti vzel nase, ki se je popolnoma predal človeški svobodi. Če bi sedaj stopil s križa, bi pomenilo, da Bog ni mislil resno s svojo ljubeznijo do človeka, da se ni bi pripravljen podrediti vsem posledicam. Pomenilo bi, da Božje usmiljenje ni neskončno, da tudi Bog reče: “Sedaj pa dovolj...” Morda sedaj razumeš, kaj pomeni moje naročilo učencem: “Ljubite se med seboj, kot sem vas jaz ljubil!”


OZNANILA

 • Danes bodo v Ledinah po sv. maši vaje za otroški pevski zbor.
 • V ponedeljek bom obiskoval vse bolne in ostarele. Sporočite mi.
 • Ta teden bo verouk samo v ponedeljek. VSI OTROCI in STARŠI  lepo vabljeni, da se udeležite bogoslužja velikonočnega tridnevja.
 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši v cerkvi srečanje za starše novo krščencev in nato še srečanje za može - "apostole".
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši v župnišču zadnje srečanje seminarja - HOJA V DUHU.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji v cerkvi ob 20h vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bodo v Ledinah ob 17.30 vaje za otroški pevski zbor.
 • Na VELIKI ČETRTEK bo v Ledinah in Sp. Idriji nabirka za župnijsko Karitas.
 • Na VELIKI ČETRTEK bo v Ledinah in Sp. Idriji po sv. maši molitev ob Božjem grobu.
 • Na VELIKI PETEK bo v Sp. Idriji ob 15h KRIŽEV POT. Molili bomo ob pripravljeni poti križevega pota, kjer bodo sodelovali VSI veroučenci. Vsi ste lepo povabljeni.
 • Na VELIKI PETEK in SOBOTO vabim VSE župljane v Ledinah in Sp. Idriji, da si prekocelega dneva vzamete čas za molitev ob Božjem grobu.
 • Na VELIKO SOBOTO bo zjutraj blagoslov ognja. Vabim mlade, da ponesejo blagoslovljen ogenj po domovih.
 • VELIKA NOČ - dan Jezusovega vstajenja od mrtvih. Procesije oz. sprevodi imajo v bogoslužju svoj pomen le, če se med potjo moli ali poje. Naprošam, da se med procesijo ne pogovarjamo oz. klepetamo. Po stari slovenski navadi so v procesiji najprej moški, nato otroci, pevci, duhovnik z Najsvetejšim, nato dekleta in žene.
 • Na VELIKO NOČ bo ofer za potrebe župnijske cerkve. Hvala za vaš dar.
 • Ledinska Karitas organizira romanje za starejše, ki bo v soboto 10. maja. Poromali bom na Ptujsko Goro. Prijave sprejema ga. Marinka Lapajne na tel. 05 37 39 088 ali 070 879 070.

Nov seznam za strežnike