3. ADVENTNA NEDELJA - GAUDETE

 

 

Odlomki Božje besede na 3. adventno nedeljo: Iz 61,1-2.10-11; 1 Tes 5,16-24; Jn 1,6-8.19-28

 

 

Mašni nameni

 
 
 
KDO SI TI???

Televizijske oddaje se velikokrat začenjajo z značilnim napevom: Dnevnik, Odmevi, Športna poročila, Evrovizija,.... Gledalec ob značilnem avizu in sliki takoj spozna, katera oddajo je na programu. Imamo tudi kristjani tako značilni napev? Prav gotovo! Zvonovi, ki vabijo k božji službi oznanjajo Angelovo češčenje, praznike.

V mislih imam še en napev. Naš način življenja, ki naj bi v sodobnikih zbudil vprašanje: "Kdo si ti?" Ali je res Kristus v katerega veruješ tako pomemben, da se splača po njem usmerjati svoje življenje?"

"Kdo si ti", so spraševali Janeza Krstnika. Tudi danes mnogi iščejo smisel življenja in pot iz obupa. Sprašujejo se o svoji prihodnosti. Je naš način življenja, naš "krščanski napev" vabljiv? Opozarja moje življenje na Kristusa, ki daje pravi odgovor na življenjska vprašanja ljudi? Kakor za Janeza Krstnika, velja tudi za nas: "Ni bil on luč, pričeval naj bi o luči" (Jn 1,8)

Kako naj bi se videlo pričevanje za Kristusa - krščanski značilni napev? Tako, da ne odpišemo ljudi, tudi kadar delajo napake, grehe, zločine. Seveda jih ne odobravamo. Pomembno je, da znamo odpuščati. Jezus je vedel za vse grehe, a grešnikov ni zavračal. Poskušal jih je usmeriti k spreobrnjenju. Vsak od nas ima svoje slabosti doživljanja poraza in neuspeha.

Srečko Kosovel je zapisal: "Bratje smo - tujci. Vsak zase skriva poraze svojih iskanj."

Današnje javno mnenje zahteva, da se človek skrije za svojo masko, da ne pokaže svojih slabosti, niti trpljenja. Koliko jih trpi za temi umetnimi maskami! Kaj nismo kristjani poklicani, da bi znali prisluhniti ljudem v stiski, da bi odprli svoje srce in roke tistim, ki so jih vsi zapustili? K značilnemu krščanskemu napevu spada tudi pogum, da se upremo poenostavljenim sodbam in obsodbam o mladih, ženah ali možeh. Prav tako se mora kristjan upreti poskusom ljudi, ki iščejo v drugem grešnega kozla , da bi sebe opravičili. To se dogaja v družini, na delovnem mestu, šoli ali v župnijski skupnosti.

Še nekaj bi si veljalo priklicati v spomin! Ko so Janeza Krstnika vprašali: "Kdo si ti?", je brez oklevanja odvrnil, da ni ne mesija, ne Elija, ne prerok. Ni mu šlo za lastno osebo, za lasten uspeh, ampak za poslanstvo, za stvar, ki jo je zastopal. Še več, ves je živel za Kristusa, ki naj bi mu pripravil pot. Zato je bil tudi pravi prerok, ki je izpolnil nalogo, ki mu jo je Bog zaupal. Tako se je poistovetil s poslanstvom, da o njegovem življenju skoraj nič ne vemo. To je pomembno. Bog je gospodar zgodovine. Naša naloga je v tem, da izpolnimo Božjo voljo. Kjer ta misel zbledi, se skuša človek postaviti na mesto Boga - s posledicami, ki jih vsi poznamo. Spomnimo se le na Hitlerja, Stalina ipd. Ljudje so jih častili kot božanstva, ker so obljubljali svobodo in srečo. Prinesli pa so sužnost in nesrečo.


OZNANILA

 • V torek se bo pričela božična devetdnevnica. Od torka dalje bodo v Sp. Idriji pri sv. maši sodelovali veroučenci po določenem seznamu, prav tako bo v Ledinah in Idr. Krnicah. Uro pred sv. mašo bo možnost opraviti sv. spoved. Ob obisku sv. maše bo vsak veroučenec dobil darilce (ovčka - pastirček). K udeležbi in sodelovanju z molitvijo in petjem, vabljeni tudi ostali otroci in družine!
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši v kapeli adoracija in slavilna molitev.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji ob 19.30 vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bom v Led. Krnicah od 16.30 dalje na razpolago za sv. spoved.
 • V četrtek bo v Sp. Idriji ob 20h srečanje zakonske skupine.
 • V petek bom v Sp. Idriji obiskoval starejše, v četrtek pa v Ledinah. Sporočite.
 • V soboto in nedeljo bo v Sp. Idriji od 15 ure dalje adventna spoved.
 • V soboto bodo v Sp. Idriji ob 18h vaje za mladinski pevski zbor.
 • V nedeljo bodo skavti v Sp. Idrijo in Ledine prinesli betlehemsko luč in prebrali letošnjo poslanico. Luč boste lahko po maši odnesli domov.
 • V sredo, na SVETI VEČER bo v Ledinah ob 21.30 kratka božičnica, ki jo bodo pripravili mladi in veroučenci. V Sp. Idriji bo le-ta v cerkvi ob 23.30.
 • V župnišču/zakristiji lahko dobite kadilo, oglje Marijanski koledar za leto 2015Cena je 2€.
 • Iz Medjugorja je priromal kip KRALJICE MIRU z namenom, da bo obiskal vsako družino, vsako srce. Kip Medjugorske Marije roma po Idr. Krnicah. Pri vsaki hiši naj bi ostal en dan.  Povabljeni, da se cela družina zbere pri molitvi, se zahvali za vse prejeto, tudi za “našega” diakona Blaža. Verjamem, da bo Devica Marija vse naše prošnje, stiske, težave…, spremenila v veselje.
 • Letos bom v božičnem času obiskoval družine na območju Idr. Krnic in Kanomlje in blagoslavljal vaše domove. Družina, ki želi moj obisk, naj izpolni prijavnico in jo odda v škatlo v cerkvi, meni osebno, ali se prijavi na naslov miro.marinic@rkc.si. ali gsm 031 871 998. Vesel bom vsakega vabila.
 • Ob pripravi na novo mašo  ste povabljeni, da boste farani sklekljali novomašni prt. Dobili boste  vse, kar je potrebno (papirce, prikaz dela in strokovno vodstvo). 

ADVENTNI KOLEDAR


1. ADVENTNA NEDELJA -  PUŠČAVA

Adventni čas je čas očiščevanja in pripravljanja na veliki praznik. Naši prvoobhajanci nam bodo v tem adventnem času poskušali približati doživljanje božje skrivnosti prav na poseben način.

Danes pod oltar polagamo kamenje, pesek.

Hladni dotik v naravi mogočne skale, kamenja, peska, mivke, ponazarja našo osebnost. Mogočni človek, ki ga je ustvaril sam stvarnik, deluje navzven kot skala, močan, notranjost pa je hladna, prazna, osušena, pusta. Človek čuti pomanjkanje in praznino. Adventni čas nas kliče da se naša zunanjost poveže z notranjostjo in prikliče božjega Duha, da nam razodene lastno lepoto, resnično življenje in našo polnost v Bogu. Tudi človekov ego je podoben puščavi, kjer praznina in pomanjkanje označujejo ločenost od duhovnega jedra in od duhovne iskre, ki prebiva v njegovi notranjosti. 

Jezus je rekel Jakobu in Petru: Izprazniti se morata, da se lahko še bolj napolneta in napolniti se morata, da se lahko še bolj izpraznita in potem še bolj napolneta.

Jezus, pomagaj nam, da bomo s tvojo pomočjo lahko očistili našo dušo praznine, greha in samozadostnega razuma, ter nas napolni z Duhom življenja.


2. ADVENTNA NEDELJA - VRČ VODE

Naša duša je še vedno prazna. Puščava je pusta. V njej ni življenja. Puščava je lepa zaradi vodnjaka, ki se skriva v njej. 

In na današnjo drugo adventno nedeljo naši prvoobhajanci polagajo pod tvoj oltar vrč vode. Voda ponazarja polnost, izobilje, ljubezen. Je simbol in vir življenja, očiščenja in obnavljanja.

Že pri krstu smo prejeli Sv. Duha in se z blagoslovljeno vodo očistili izvirnega greha. Brez vode ni življenja in življenje je simbol Svetega duha. Duh je tisti, ki nas napolnjuje in Duh je tisti, ki usmerja našo življenjsko pot.

Adventni čas pa nas še na poseben način vabi, da pustimo delovati Svetemu Duhu in našo vero preporodimo in jo obnovimo v veri.

Jezus, pomagaj nam, da bomo z izpovedjo vere zbližali naše misli k troedinemu Bogu. Dovoli, da se naše življenje izlije z življenjem žive vode.


3. ADVENTNA NEDELJA -  RASTLINJE

Danes, na tretjo adventno nedeljo prvoobhajanci pod tvoj oltar polagajo rastlinje. Mah, oljčna vejica, drevo življenja, zelenje.

Voda je vir in je hrana za življenje. In ker je ta kapljica padla na plodna tla, je zraslo življenje, ki se bohoti v blagostanju. Zelenje ponazarja mir. Po vesoljnem potopu golob prinese v kljunu oljčno vejico.  Bog nam ponuja in nam daja možnost da lahko izbiramo. Mi smo drevo in sedaj se vprašajmo: Ali hočemo sprejeti življenje in živeti v Božji milosti? Ali hočem svetiti kot lučka in potovati skozi življenje dokler ne pridem v večno življenje?

Ali mogoče hočem sprejeti življenje, ker sem ga že dobil, živel bom kakor bom lahko v izobilju in užival bogastvo in darove, ki mi jih prinaša življenje?

In Oče, ki nas ljubi, nas bo vprašal. Kje si bil, ko sem te klical? Kje si bil, ko sem te prosil? Kje si bil, ko sem te potreboval?

Dobri Oče, naša pričakovanja so velika. Pomagaj nam, da bomo znali spoštovati blagostanje zemlje. Pomagaj nam, da bomo dobri popotniki, ki jih boš z veseljem sprejel med svoje angele. Naj sejemo mir, kjer je vojna, naj delimo ljubezen, kjer je sovraštvo, naj bo naše življenje pričevanje tvojega življenja.