4. VELIKONOČNA NEDELJA - DOBREGA PASTIRJA

 

 

Odlomki Božje besede na  4. VELIKONOČNO NEDELJO: Apd 4,8-12; 1 Jn 3,1-2; Jn 10,11-18

 

 

 

Mašni nameni

 
 
 
 
POSLUŠALE BODO.....

Občutek, da je Bog pozabil na človeka, marsikoga navdaja z žalostjo in obupom. Za nemškega pesnika Bertolda Brechta je bil tak občutek vzrok, da je napisal pesem  "Veliki koral hvaležnosti", kjer poziva ljudi, naj bodo veseli ,da jih je Bog pozabil: Pravi: "Iz srca slavite nebo, da ima slab spomin! Ne ve niti za vaše ime, niti za vaš obraz."

Božja pozabljivost omogoča človeku, da živi svoje življenje kakor hoče. Nihče se vanj ne vtika, nihče mu nič ne zapoveduje in ne prepoveduje. Človek brez Božje previdnosti živi srečno življenje in  lahko srečno umre.

Božja odsotnost je za človeka dobiček. Ali res? So s tem dani odgovori na vsa življenjska vprašanja. More človek res srečno živeti, ne da bi se zavedal, da ga spremlja dobrotna Božja roka? Morem brez skrbi umreti, ne da bi se zavedal, da se bom srečal z ljubečim Bogom?

V nasprotju z Brechtovo pesmijo Jezus pravi .« Jaz sem dobri pastir. Poznam svoje in moji poznajo mene, kot mene  pozna Oče in jaz poznam Očeta."

"Jaz poznam svoje." Ta stavek nas na prvi pogled prestraši. Se mar ne bojimo ljudi, ki nas dobro poznajo? Prežema nas strah, da smo jim popolnoma izročeni. Opazka "tega dobro poznam", more vsebovati uničujočo sodbo o določenem človeku. Nobene možnosti nima več. Dokončno je odpisan. Jezus nas pozna. Pozna nas bolje kot drugi. "Gospod Ti vse veš," izpove Peter. Toda to ni mrzlo in oddaljeno znanje, ki bi se ga morali bati. Gospod nas namreč ljubi, na nas gleda z ljubeznijo. Kliče nas, da bi se obrnili k njemu. Naša ljubezen je odgovor na Božjo ljubezen. Ker nas je Kristus spoznal, poznamo tudi mi njega. Krščanska skupnost temelji na osebni povezanosti kristjana s Kristusom.

V današnjem svetu, je odsotnost Boga za človeka še posebej boleča. "Se Bog sploh briga za človeka? Mu je sploh mar, kaj se dogaja z nami", se sprašujejo sodobniki. Brecht oznani Božjo odsotnost kot dobiček za človeka. Evangelij daje drugačen odgovor. Bog človeka ne zapusti. Ne pusti, da bi propadel. Pozna naše ime in obraz. V krščanski skupnosti odkrivamo njegovo ljubezen  in zvestobo.  Ta odgovor nam daje smisel življenja. Daje nam zavest varnosti v svetu, kjer se ljudje večkrat počutimo izgubljene. Evangeljsko oznanilo nam more pregnati strah in osamljenost. Od nas je odvisno, če sprejmemo to sporočilo in nanj odgovorimo, kar pomeni, da ga živimo.


OZNANILA

 • Danes, v nedeljo bodo v Ledinah po sv. maši vaje za otroški pevski zbor.
 • Ta teden ne bo verouka.
 • V ponedeljek bo Led. Karitas organizirala romanje za vse, ne glede na starost. Poromali bomo v Kamnik, ogledali si bomo Arboretum - Volčji Potok in okolico. Prijave sprejema ga. Marinka Lapajne na gsm 070 879 070. Odhod avtobusa bo ob 7.30.
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji ob 20h vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bo v Ledinah po sv. maši srečanje ŽPS-ja.
 • V petek bomo ob 3h iz Sp. Idrije poromali v Rim in Vatikan. S seboj imejte veljaven osebni dokument in kdor ima hvalnice. Po poti bomo imeli skupno malico iz popotne torbe.
 • V petek se bo začela šmarniČna pobožnost. Vsi, posebej še otroci v mesecu maju vabljeni vsak večer k šmarnični pobožnosti - v Sp. Idriji in Vrsniku ob 19h ter v Idr. Krnicah in Ledinah ob 18h.  Blaž, Jan, David, Grega, Maša, Ivana, Maks … so glavni junaki šmarničnih zgodb DROBNI KORAKI VELIKIH JUNAKOV, ki se iz šole in domačega sveta selijo na igrišče in v župnijo kot družino družin. Njihova mlada iskanja in zvedava spraševanja o svetu, Bogu in tistem, kar je vredno tudi akcije »biti priden cel dan«, potrpežljivo in navdušeno spremlja ter spodbuja kaplan Miha. Skupaj sproščeno odkrivajo, kaj pomeni biti kristjan, »da verjameš, da Bog je in da imaš rad Jezusa«, kot pravita Maša in Grega. Starši spodbudite svoje otroke k udeležbi.
 • V nedeljo bomo v Ledinah in Idr. Krnicah obhajali god sv. Florjana. Procesija se bo pričela ob 8.30 iz Led. Krnic proti Ledinam, kjer bo sv. maša.
 • V sredo 6.5. bo v Sp. Idrijo prišel g. generalni vikar, kjer bo imel kanonično vizitacijo. Ob 17.30 bo imel srečanje z birmanci, starši in botri. Po sv. Maši se bo srečal s sodelavci ŽPS-ja in ŽGS-ja iz obeh župnij. V istem času bom imel srečanje s starši birmancev iz Sp. Idrije. Dogovorili se bomo glede poteka sv. birme.
 • Iz Medjugorja je priromal kip KRALJICE MIRU z namenom, da bo obiskal vsako družino, vsako srce. Kip Medjugorske Marije roma po Slovenski ulici. Pri vsaki hiši naj ostane en dan.  Povabljeni, da se cela družina zbere pri molitvi, se zahvali za vse prejeto, tudi za “našega” diakona Blaža.

Pred nami

ponedeljek, 4.5. - srečanje  s starši prvoobhajancev