NEDELJA SVETEGA PISMA

 

 

Odlomki Božje besede na  3. nedeljo med letom: Jon 3,1-5.10; 1 Kor 7,29-31; Mr 1,14-20

 

 

 

Mašni nameni

 

 

VERUJ EVANGELIJU

Časopisi, TV, radio nam prinašajo v glavnem slabe novice: uboji, ropi, poneverbe, mamila, ločitve... V Cerkvi pa vsak dan pri maši slišimo iz svetega evangelija po – evangelij, kar pomeni veselo, radostno vest, sporočilo, ki razveseljuje.

Nas res razveseljuje, napravi vesele? In če ne, zakaj ne?

Sv. Marko poroča, da je Jezus začel  javno delovanje s sporočilom: “Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo!” Božje kraljestvo ne pomeni neke posebne dežele, ampak stanje v katerem človek popolnoma pripada Bogu in kjer bo vsak našel srečo. Z Jezusom je nastopilo obdobje miru in sreče. Vendar Jezus ne oznanja le z besedami, ampak tudi z dejanji. Ozdravlja bolnike, obuja mrtve, predvsem pa odpušča grehe,osvobaja ljudi iz notranje stiske. S tem pokaže, da Bog noče človeškega propada. Bog želi človekovo srečo. Hoče skupnost z njim. Bog ima rad človeka. Vso Jezusovo sporočilo bi lahko strnili v en sam stavek: “Bog človeka neizmerno ljubi”. Zato je krščanstvo radostna vest.

Kako torej, da radostna vest, ki jo Cerkev oznanja, tako malo prodre v ljudi, tudi v naš krščanski vsakdan? Morda zato, ker ne vzamemo dovolj zares naslednjih Jezusovih besed: “... verujte evangeliju!”. Verovati evangeliju ne pomeni, da imamo Jezusove besede le za resnične, ampak da postanejo središče našega življenja. Naše življenje prežemajo različne stvari. Zanimamo se za vse mogoče stvari, tlačijo nas skrbi, razočaranja. Kujemo različne načrte in gojimo prazne upe. Naš poklic, naši posli, obleka, avto, ugled, zabava povsem okupirajo naše misli. Misel, kaj smo postali po krstu in kakšno bodočnost nam Kristus prinaša, nima velikega pomena v našem življenju. Vsak naj vpraša samega sebe, ali ga radostna vest res prežema?

Kaj mi pomeni resnica, da je Bog stopil v moje življenje, da mi obljublja večno srečo in me ne bolezen, trpljenje, preganjanje, smrt, skratka nobena sila ne more ločiti od njega? Sem vesel, da sem Božji otrok? Verovati torej ne pomeni, vedeti da je evangelij resničen, ampak vse svoje življenje uravnavati po njem. Z vero pa Jezus poveže še drugo besedo - spreobrnjenje: “Spreobrnite se!” Kdor vzame evangelij zares, ne more več živeti, kot da bi se nič ne zgodilo. Evangelij postavlja nova merila. Ni več odločujoče, kaj jaz hočem, kaj meni koristi, kaj jaz smatram za pravilno. Kristjan se mora vprašati, kaj Bog hoče, da storim. Vprašati se moram, kaj iz Svetega pisma sledi za moje delovanje. Kaj Bog od mene pričakuje?

Vedno mora biti moj odgovor ljubezen. Ne le dolžnost, ampak ljubezen je pravi odgovor. Kdor v odnose z ljudmi vnaša ljubezen, ta je na poti spreobrnjenja, na poti k Bogu. Tak človek je vedno bolj svoboden, vedno bolj človeški v pravem pomenu besede. Evangelist poroča, da so ljudje, ki jih je Jezus poklical, odgovorili z ljubeznijo. Postali so apostoli. Njihov odgovor in odgovor tolikih svetnikov nam da slutiti, kaj pomeni: verovati evangeliju.


OZNANILA

 • Danes bo v ŠG v Vipavi ob 15h srečanje ob Božji besedi. Vabljeni člani svetopisemskih skupin, bralci Božje besede in ostali. Spregovoril bo škof Jurij Bizjak.
 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje za starše veroučencev 5. razreda.
 • V sredo bo v Sp. Idriji v kapeli po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji ob 19.30 vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bo v Ledinah po sv. maši srečanje svetopisemske skupine.
 • V četrtek bo v Sp. Idriji ob 19h srečanje ŽPS-ja.
 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 14.30 vaje za otroški pevski zbor.
 • V petek bo v Sp. Idriji ob 19h srečanje mladinske skupine.
 • V soboto bo v Sp. Idriji po sv. maši predstavitev romanja v Rim.  Lepo vabljeni tudi ostali, ki nimate namena oz. se še odločate za to romanje.
 • V nedeljo se bo v Sp. Idriji ob 17h pričel tečaj PRIPRAVE na ZAKON. Srečanja bodo potekala šest zaporednih nedelj.  Še se lahko prijavite. Dodatne informacije na: 031 871 998 ali miro.marinic@rkc.si
 • soboto, 7.2. bo organiziran župnijski smučarski dan v Zoncolan. Cena karte za starejše je 26€ (otroška 22€) in prevoz 10€. Kdor želi še zavarovanje (3,30€), naj to sporoči ob prijavi. V Ledinah bo prijave sprejemala ga. Sonja Bogataj (041 376 094), v Sp. Idriji pa ga. Simona Golja Kosmač (031 335 621).
 • V torek 10.2. bo v Sp. Idriji ob 16h drugo srečanje skupine za SBP. Pogovarjali se bomo o drugi prebrani knjigi iz priporočenega seznama, ki ga najdete v veroučni učilnici ali na spletu. Do tedaj pa "Z veseljem beri in vse dobro ohrani"!
 • V soboto 14.2. na god sv. Valentina bo v Sp. Idriji srečanje za upokojence.Ob 18h ste vabljeni k sv. maši, po njej pa v župnijski dvorani na veselo druženje in pogostitev. Pridne gospodinje naprošam za peko peciva. Prosim, če sporočite ga. Simoni Golja Kosmač.
 • V ponedeljek 16.2. bo organiziran avtobusni prevoz v Ljubljano, kjer bo izlitje Sv. Duha. Prijave sprejema ga. Simona Golja Kosmač (031 335 621).
 • Župnijsko romanje v Rim bo od 1. do 3. maja. Cena romanja je 219€. Prijave sprejema ga. Rozina Kutin (041 263 763) in ga. Mateja Kavčič (041 390 983).
 • Iz Medjugorja je priromal kip KRALJICE MIRU z namenom, da bo obiskal vsako družino, vsako srce. Kip Medjugorske Marije roma po Sp. Kanomlji. Pri vsaki hiši naj bi ostal en dan.  Povabljeni, da se cela družina zbere pri molitvi, se zahvali za vse prejeto, tudi za “našega” diakona Blaža. Verjamem, da bo Devica Marija vse naše prošnje, stiske, težave…, spremenila v veselje.

Pred nami:

 • nedelja; 1.2. - priprava na zakon
 • sreda, 4.2.  - dekanijska konferenca
 • sobota, 14.2. - sv. Valentin - srečanje upokojencev

ŽUPNIJSKO ROMANJE V RIM