VELIKA NOČ

 

 

Odlomki Božje besede na VELIKO NOČApd 10,34.37-43; Kol 3,1-4; Jn 20,1-9

 

 

Mašni nameni

 
 
PRAZEN GROB...
Je prazen grob dokaz za Kristusovo vstajenje?
Tako katoliški kot protestantski znanstveniki so raziskovali pripovedi o praznem grobu in prišli do zaključka, da poročilo o praznem grobu ni le pobožna legenda, ampak zgodovinsko dejstvo. Zato navajajo naslednje dokaze:
• Jezusov grob je bil znan in navada je bila, da so žene hodile h grobovom umrlih.  Prazen grob ni izmišljotina prve cerkvene skupnosti, kajti žene niso takrat veljale kot zanesljive priče in bi bilo nesmiselno, da bi jih navajali.
• Tudi takratni nasprotniki kristjanov niso zanikali praznega groba, ampak so trdili, da so učenci Kristusovo truplo ukradli.
• Marijo Magdaleno so mnogi poznali in bi se o njenih izjavah lahko sami prepričali. Zgodovinarji torej nimajo resnih razlogov, da bi zanikali, da so Marija Magdalena in žene res našle prazen grob.
Kaj torej pomeni prazen grob? So Marija Magdalena, Peter in Janez ob praznem grobu spoznali, da je Jezus vstal od mrtvih po sklepu: grob je prazen - Jezus živi!?
Težko, sam prazen grob še ni dokaz za Kristusovo vstajenje. Vera v Jezusovo vstajenje se je vžgala šele po srečanju z Vstalim. Učenci so ob praznem grobu že imeli  neke slutnje, ko pa se jim je Jezus prikazal, so bili prepričani, da živi. Tako so prišli do vere,  dejstvo praznega groba jim je prišlo do zavesti ter jim postalo zgovorno  znamenje. Tudi za nas mora prazen grob postati tako znamenje. Bog je deloval v Jezusu. Ni ga pustil strohneti, obudil ga je v novo, večno življenje. Bog je Križanega obudil k novemu življenju. V tistem grobu v Jeruzalemu se je zgodilo nekaj , kar se še ni doslej v vsej človeški zgodovini . Človek s telesom in dušo je zaživel novo božansko življenje, ki presega vsako človeško opisovanje. S tem je bilo pojmovanje sveta kakršnega smo poznali, preseženo. Nekaj novega je stopilo v našo človeško stvarnost. S tem dogodkom so nastopili poslednji časi, življenje je premagalo smrt. Nekaj nezaslišanega se je zgodilo. Živi Bog je razodel svojo moč. Ljudem je odprl novo prihodnost, čas, kjer mora postati vse dobro, ker je Kristus vstal. Zato ni nič v našem življenju nesmiselno, nič ni izgubljeno; niti trenutki veselja, ne žalosti, skrbi, truda. Vse ima svoj smisel, ker se naše življenje ne konča s smrtjo, ampak dokončno izpolni v večnem življenju. Tam bomo tudi razumeli dokončni smisel svojega življenjskega potovanja.
Dragi kristjani, želim vam blagoslovljene velikonočne praznike, kajti Gospod je vstal.
OZNANILA
  • Ta teden bo reden verouk, razen v ponedeljek.
  • Vabim vas, da bi v tem tednu zmolili rožni venec in litanije Božjega Usmiljenja.
  • Iskrena zahvala za pomoč pri pripravi praznovanja Velike noči: čistilkam in   krasilkam cerkve, zborovodji, mežnarjem, pevcem, organistom, ministrantom, mladim, gospodinjam, pritrkovalcem, (gasilcem, ključarjem, nosilcem neba, zastav,....) in vsem ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli, da je slavje lepo potekalo.
  • V četrtek bo v Ledinah po sv. maši srečanje Karitas.
  • V soboto bomo poromali na žup. romanje. V nujnih primerih se obrnite na župnika v Idriji.
  • V četrtek 1.5. se bo v Sp. Idriji, začela šmarnična pobožnost, ki bo vsak večer ob 19h, v Ledinah, Idr. Krnicah na Vrsniku pa ob 18h. Starši spodbudite vaše otroke k udeležbi šmarnične pobožnosti.
  • V nedeljo 4.5. bomo v Ledinah in Idr. Krnicah obhajali god sv. Florjana. Procesija se bo pričela ob 8.30 iz Led. Krnic proti Ledinam, kjer bo sv. maša.
  • Bog povrni za darove oljčnih vejic. Zbrali smo 275,41€. Iskrena vam hvala.
  • Na veliki četrtek ste za potrebe Karitas zbrali v Sp. Idriji 294,61€ in Ledinah 156,06€. Iskrena vam hvala.
  • Ledinska Karitas organizira romanje za starejše, ki bo v soboto 10. maja. Poromali bomo na Ptujsko Goro. Prijave sprejema ga. Marinka Lapajne na tel. 05 37 39 088 ali 070 879 070.

Pred nami

četrtek, 8.5. - Svetopisemska v Ledinah

sobota; 10.5. - Izlet na Ptujsko goro