SLOMŠKOVA NEDELJA

 

 

Odlomki Božje besede na Slomškov nedeljo: Ezk 18,25-28; Flp 2,1-11; Mt 21,28-32

 

 

 

Mašni nameni

 

 

HIŠA VESELJA

Čeprav se evangeljska prilika današnje nedelje nanaša na čisto konkretne zgodovinske okoliščine, jo je Jezus povedal tako, da njeno sporočilo zadene tudi nas. To sporočilo se glasi: Ni dovolj reči le da, ampak je da tudi treba izpolniti. Besede niso dovolj, Bog hoče dejanja. Drugi sin je veljal za grešnika tistega časa, ki so jih judje zavrgli in izobčili iz svoje srede. Pa vendar so ti ljudje imeli večjo voljo, več ljubezni, da so prisluhnili evangeliju in so verovali. Jezus je že v govoru na gori dejal, da ne pojde v nebeško kraljestvo, kdor samo pravi “Gospod, Gospod”, temveč kdor spolnjuje voljo njegovega Očeta. S priliko je Jezus poslednjič povabil vse, ki so ga odklanjali, ki so mu nasprotovali, naj razmislijo o svojem ravnanju in se ga oklenejo. 

Danes pa sprašuje tudi nas: kje je evangelij veselo oznanilo za naše življenje, in ali to sploh je? Ali hodimo po poti drugega sina, saj le ta pot vodi v nebeško kraljestvo. Samo takrat bo naše življenje polno veselja in sreče.
Škof Slomšek je slišal Gospodovo povabilo in se odzval. Ni ostal samo pri obljubi, ampak je svoje življenje zastavil za Gospoda in s tem tudi za vse preproste ljudi. 
Že kot škof se je trudil, da bi bogoslovce poučeval v slovenščini. Bilo mu je jasno, da morajo Slovenci slišati božjo besedo v materinem jeziku, če jo naj sprejmejo, premišljujejo in po njej živijo. 
Da bi lahko čim več poklicanih odgovorilo na božji klic in da bi uspešno delovali v Gospodovem vinogradu, je usposabljal duhovnike v rabi domačega jezika. Zato jih je učil materine govorice, jih navajal, da so v tej govorici tudi pisali. Učil jih je govorništva, pripravljal je različne knjige in zbornike...
Vsako leto je vernikom napisal postno pastirsko pismo, ki je bilo posvečeno perečim vprašanjem takratnega časa; alkoholizem, ponočevanje, volitve, pomoč ob koleri, pa tudi odnos do vere, Cerkve in morale. Med njegovimi pismi izstopa prav njegov krik: Vera med nami umira. 
Slomšek je doživel hude čase napadov na vero, na Cerkev, na pravi družbeni red in na krepostno življenje. Pogosto je o tem tožil. Zapisal je, kar velja tudi za današnji čas: “Prava vera nas zapušča posebno iz treh vzrokov: ker premalo premislimo veliko ceno svete vere in dosti zanjo ne skrbimo; ker po naši sveti veri prav ne živimo, v dejanju jo zatajimo in druge pohujšujemo; ker brez vse skrbi dopuščamo, da se nevera in vsaka miselnost med nami razširja! To so tri najhujša znamenja, da prava vera naše kraje zapušča. Ne daj Bog, da bi nas zapustila!” Žal so se Slomškove napovedi marsikje močno uresničile. 

OZNANILA

 • Danes, v nedeljo bo v Cerknem ob 16h srečanje dekanijskih otroških pevskih zborov.

 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje Karitas.

 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.

 • V sredo bodo v Sp. Idriji v župnišču ob 20h vaje za mešani pevski zbor.

 • V četrtek bo v Ledinah ob 17.30 molitev pred Najsvetejšim in sv. spoved.

 • V četrtek bo v Ledinah po sv. maši kratko srečanje za starše birmancev.

 • V petek bom v Sp. Idriji dopoldan obiskoval bolne in ostarele.

 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 14.30 vaje za otroški pevski zbor.

 • V petek bom v Sp. Idriji od 18h dalje na razpolago za sv. spoved.

 • V petek bo v Sp. Idriji ob 20h srečanje za animatorje.

 • V soboto bo v Sp. Idriji od 9h do 13h oratorijski dan. Vabimo vse veroučence, da preživite sobotno dopoldne v župnišču, kjer bomo izdelovali rožne vence. Za prazne želodčke bo poskrbljeno. Rožne vence, bom blagoslovil pri župnijski nedeljski sv. maši. Vabljeni vsi veroučenci.

 • V soboto bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje zakonske skupine.

 • V nedeljo se bodo v Ledinah in v Sp. Idriji predstavili letošnji prvoobhajanci in birmanci. Molimo zanje.

 • Mesec OKTOBER je posvečen molitvi rožnega venca. V Sp. Idriji bo vsak dan od 18h dalje izpostavljeno Najsvetejše. Pol ure pred sv. mašo bomo molili rožni venec, v Idr. Krnicah pa vsak nedeljo ob 17h. Lepo vabim, da bi molitev rožnega vence molili v naših družinah pa tudi za blagoslov ob pripravi na novo maši.

 • Iskreno se zahvaljujem za dar, ki ste ga namenil za potrebe naše župnijske cerkve.

 • Iskreno bi se rad zahvalil vsem ki ste priravili in pripeljali drva (družini Buh in Kosmač). Hvala pa tudi ostalim ki ste jih pomagali spraviti pod streho. Hvala

  V nedeljo 26. 10. bo bogoslovec g. Blaž Lapanja prejel prvo stopnjo duhovništva - diakonat. V ta namen bomo organizirali župnijsko romanje v Medjugorje, ki bo od 15. do 18. 10. Cena prevoza in 3x polpenzion je 135€.  Prijave sprejemata: ga. Rozina Kutina in ga. Mateja Kavčič.

 • PRIPRAVA za krst PRVEGA otroka se bo začel v Cerknem in Godoviču soboto, 4.10. ob 16h, za krst DRUGEGA otroka pa v Idriji, v soboto 11.10 ob 15h.

 • PRIPRAVA na ZAKON se bo začela v nedeljo, 5.10 2014 ob 17. uri v Cerknem. Srečanja potekajo šest zaporednih nedelj v župnišču. Priprava želi pomagati parom, da bi poglobili osebni odnos, zato ste vabljeni tudi mlajši, ki še niste neposredno pred poroko. Vsako srečanje bo vodil drug zakonski par, zdravnik in duhovnik. MLADI, OPOGUMITE SE!
 • V nedeljo 26. 10. bo bogoslovec g. Blaž Lapanja prejel prvo stopnjo duhovništva - diakonat. V ta namen bomo organizirali župnijsko romanje v Medjugorje, ki bo od 15. do 18. 10. Cena prevoza in 3x polpenzion je 135€.  Prijave sprejemata: ga. Rozina Kutina in ga. Mateja Kavčič.
 • UVAJANJE ODRASLIH V  KATEHUMENAT.  V oktobru se bo v Cerknem in v Idriji začela priprava odraslih na prejem zakramentov. Kandidate vabim, da se oglasijo pri župniku. Katehumenat je namenjen vsem, ki iščejo pot vere do Boga.

Pred nami:

ponedeljek, 29.9. - srečanje Karitas v Sp. Idriji

četrtek, 2.10. - srečanje za starše birmancev v Ledinah

sobota, 4.10. - oratorijski dan v Sp. Idriji in srečanje ŽPS-ju v Vipavi

nedelja, 5.10. - predstavitev prvoobhajancev in birmancev, blagoslov rožnih vencev

četrtek, 9.10. - srečanje Karitas v Ledinah

petek, 10.10. - duhovne vaje za birmance


ROMANJE V MEDJUGORJE

Čas hitro teče in letos bo v naši župniji g. Blaž Lapanja prejel prvo stopnjo duhovniškega reda - diakonat. V ta namen bomo organizirali župnijsko romanje v Medjugorje. Namen tega romanja je poglobitev osebne vere in družinske molitve, še posebej molitev rožnega venca. V župnijski cerkvi je leseni vrč. Vsi ste povabljeni, da napišete na list svoje osebne prošnje stiske, težave...., in ga položite v ta vrč. Verjam, da bo Devica Marija vse naše prošnje spremeni v veselje. Tudi ta gesta je znamenje naše povezanosti in zaupanjaj Njej, ki je Naša priprošnjica v nebesih. Iz Medjugorja pa bo priromal kip KRALJICE MIRU z namenom, da bo obiskala vsako družino oz. srce.

Marija – Mati Božja, Kraljica miru se v Medjugorju prikazuje že vrsto let. Mati daje vsak mesec sporočila vsem ljudem. Tri dni bomo podoživljali sporočila Matere Božje in izkušnjo božje ljubezni. Že v avtobusu se bomo s pesmijo, molitvami in poglobitvijo v svojo notranjost pripravljali za srečanja z Bogom.

Tako bo romanje v Medjugorje od 15. - 18. oktobra. Okvirni program (molitev rožnega venca in sv. maša, češčenje, vzpon na Crnico in Križevac, ogled Cenacola). Cena romanje je 135€, v kar je vključen prevoz, 3x prenočišče, obroki (pol penzion). Prosimo za čim prejšnjo prijavo oz. najkasneje do 12. oktobra. Za prehod meje potrebujete veljavno osebno izkaznico ali potni list. Prijave sprejemata: ga. Rozina Kutina na gsm:041 263 763 in ga. Mateja Kavčič na gsm: 041 390 983.