16. NEDELJA MED LETOM

 

 

Odlomki Božje besede na 16. nedeljo med letom: Mdr 12,13.16-19; Rim 8,26-27; Mt 13,24-43

 

 

 

Mašni nameni

 
 
 
 

"PUSTITE NAJ OBOJE RASTE DO ŽETVE"

Prilika o pšenici in ljuljki je za naš čas zelo aktualna. Ozrimo se malo naokoli! Kako veliko svobodo gibanja smo dobili z iznajdbo avtomobila! Toda kakšno ceno smo morali plačati? Leto za letom po svetu umre po ali je ranjenih na milijone ljudi - zaradi divjanja in brezobzirnosti voznikov po cestah. Ljuljka med pšenico.

Kaj vse je človeku uspelo z razvojem atomske energije, a hkrati nad nami visi Demoklejev meč atomske vojne in popolnega uničenja. Ljuljka med pšenico!

Poglejmo v politiko: Koliko krvi je bilo prelite, da so se narodi v Aziji in Afriki osvobodili kolonialnega jarma." Namesto svobode in demokracije so se v mnogih deželah oblasti polastile nove izkoriščevalske elite. Ljuljka med pšenico!

Tudi v Cerkvi je podobno. Kaj nismo po koncilu vsi upali v razcvet Cerkve?

Združitev ločenih Cerkva, razcvet v teologiji in pastorali, a prišlo je veliko negotovosti, zmede, odpadov, utrujenosti, zdolgočasenosti. Gotovo je danes v Cerkvi tudi veliko obetavnega in cvetočega - pa vendar ljuljka med pšenico!

Tako je bilo že od vsega začetka. Juda je odpadel. Od vsega začetka so bili med mnogimi svetniki tudi kristjani le po imenu.

Priliko o ljuljki med pšenico je lahko razumeti, nerazumljiv pa je gospodarjev ukaz: "Pustite naj oboje raste do žetve!" Kaj evangelij nima nobenega drugega zdravila proti hudobiji, krivici, nasilju, trpljenju, kriminalu, kot le poziv k potrpljenju?

Kaj naj mirno opazujemo kako se bohoti krivica in nasilje? Trpijo pa nedolžni!

Jezusove besede se mnogim zdijo neuporabne za današnji čas. Srbijo jih prsti, da bi šli in poruvali ljuljko. Dovolj je čakanja in odlašanja! Zlo je treba izruvati s koreninami vred ter zemljo prekopati. Mrčes je treba uničiti! Zapeljive so take besede - pa tudi znano zvenijo. Kaj niso tako govorili stražniki v taboriščih, gverilci in teroristi? To je govorica slepih ideologov, ki so bili prepričani, da bodo z nasiljem ustvarili mir, s pobijanjem ljubezen. Zgodovina je polna znamenj takih vročekrvnežev, ki so po hitrem postopku hoteli ustvariti nebesa na zemlji, a so naredili pekel. Mislili so, da točno vedo, kako sta dobro in slabo v svetu porazdeljena.

"Pustite naj oboje raste do žetve!" V teh besedah začutimo globoki Jezusov humanizem. Danes mnogi mislijo, da so za plemenite cilje dovoljena tudi zločinska sredstva. Jezus meni drugače. Bolje je trpeti krivico, kot jo delati. Zelo težko je odkriti, kaj se dogaja v človeškem srcu. Tudi v zločincu je morda še kanček dobrega? Jezus želi, da Bogu, ki pozna človeško srce, prepustimo sodbo ob koncu časov. Bog vidi globlje od človeka, pa tudi bolj usmiljen je.

OZNANILA

  • Danes, v nedeljo bo ofer za potrebe naše župnijske cerkve. Hvala za vaš dar.
  • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši adoracija in slavilna molitev.
  • V soboto bo v Idr. Krnicah sv. maša za zakonske pare. Lepo vabljeni vsi zakonci. Sv. Ano in Joahima bomo prosili naj vas varujeta in podpirata na vajini skupni poti. Pri sv. maši boste obnovili zakonsko obljubo. Vabljeni.
  • V nedeljo bomo obhajali Krištofovo nedeljo. Skupno bomo prosili, da nam Bog na priprošnjo sv. Krištofa podeli svoj blagoslov in nas varuje na vseh naših poteh. Svoje avtomobile boste zapeljali mimo stopnic. Prejeli boste Krištofovo podobico, v košaro pa lahko oddali svoj dar za misijonsko vozilo.
  • V nedeljo bomo v Ledinah obhajali praznik sv. Jakoba. Lepo ste povabljeni k temu slavju.
  • Ob praznovanju Češnjeve nedelje na Vrsniku, se iskreno zahvaljujem vsem, ki ste lepo pripravili slavje in pogostitev. Iskrena hvala za dar za cerkev.
  • Iskreno bi se rad zahvalil vsem romarjem, ki so se peš ali z avtobusom podali na Sv. Goro. Verjamem, da je Svetogorska Marija uslišala vaše molitve in prošnje.
  • V ponedeljek 25.8. se bo v Sp. Idriji začel enotedenski oratorij. Glavni junak letošnjega Oratorija bo apostol Peter, ribič, ki je na Jezusovo osebno vabilo postal eden izmed dvanajsterih apostolov. Geslo, ki nas bo spremljalo, bodo Petrove besede "Na tvojo besedo."

Pred nami:

sobota, 26.7. - sv. maša v I.K. za može in žene

nedelja, 27.7. - praznovanje sv. Jerneja v Ledinah

petek 15.8. - praznovanje Marijinega Vnebovzetja v Sp. Idriji