30. NEDELJA MED LETOM

 

 

Odlomki Božje besede na 30. nedeljo med letom: 2 Mz 22,20-26; 1 Tes 1,5-10; Mt 22,34-40

 

 

 

Mašni nameni

 
VSI SVETNIK....
 
Nekateri pravijo, da je s smrtjo vsega konec, a vendar s svojimi dejanji nezavedno zanikajo to svoje prepričanje s tem, ko se s svojimi sorodniki zbirajo bo grobovih rajnih na »dan mrtvih« ali točneje, v večini na »praznik vseh svetnikov«.. S tem, da z drugimi vernimi prižgejo svečko ob grobu ljubljene osebe, na svoj način obujajo prepričanje, da s smrtno vendarle nebi bilo vsega konec. Zlasti če gre za izgubo osebe, ki smo jo resnično ljubili, človeka ne more niti v misli niti v srcu prepričati trditev, da ljubljene osebe sploh ni več in da pomeni zbiranje ob njenem grobu svojevrstno čudaško in nesmiselno dejanje.  Čemu obiskovati grob tistega, ki ga preprosto ni več? Če pa že hočem obujati spomine – brez teh pač v našem življenju ne gre – potem bi bilo pametneje to početi tako, da prelistavam strani svojega spomina ali strani dnevnika ali spominskega albuma ljubljene osebe, ali tako, da obiščem kraj skupnih srečnih trenutkov, ali da vzamem v roke predmet, ki me spominja nanjo … Pa tudi to je končno brez smisla, če je s smrtjo vsega konec.
Cerkev že od vsega začetka moli za pokojne. Katoličani verujemo, da je »tistim, ki umrjejo v božji milosti in božjem prijateljstvu, a so nepopolno očiščeni, njihovo zveličanje sicer zagotovljeno, vendar pa po smrti trpijo očiščevanje, da bi dosegli svetost, ki je potrebna za vstop v nebeško veselje«.
Zakaj ne bi današnje molitve posvetili priprošnji za tiste, ki so pred nami odšli v večnost? Molimo za prijatelje, sorodnike, za tiste, ki jih imamo radi, in celo za tiste, ki nam niso bili tako pri srcu. Nikakor ne moremo vedeti, kdo je »pravičen«, kdo gre naravnost v nebesa, kdo gre v vice in kako dolgo bo tam ostal. Vemo pa, da so umrli za ta svet in da so duše pravičnih v miru.
Vemo tudi, d je molitev pomembna in da ni nikoli nekoristna. Tudi če molimo za nekoga, ki že uživa polno svetlobo božjega kraljestva, naše molitve niso zaman. Bog bo našo skrb in predanost spremenil v kakšen drug blagoslov in ga izlil na Cerkev, na tiste, ki še ne verujejo, ali celo nazaj na nas. Želi si le, da bi v molitvi izlili svoja srca za širitev njegovega telesa, tako na zemlji kakor v nebesih. Zato Jezus, hvala ti za tvojo ljubezen. Hvala ti, da smo bili s tvojo krvjo opravičeni in spravljeni z Bogom Očetom. Molimo pa za tiste, ki so vicah, da bodo popolno očiščeni in bodo naposled deležni polne svetlobe tvojega kraljestva. 

OZNANILA

 • Danes bodo v Ledinah po sv. maši vaje za otroški pevski zbor.
 • Danes v bo v Sp. Idriji bogoslovec g. Blaž Lapanja prejel prvo stopnjo duhovništva - diakonat.
 • Ta teden ne bo verouka, kar pa ne velja za obisk sv. maše.
 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po maši srečanje Karitas.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji v cerkvi ob 19.30 vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bom v Ledinah pred sv. mašo na razpolago za sv. spoved.
 • V četrtek bo v Ledinah po sv. mašo srečanje lanskih zakonskih jubilantov.
 • V četrtek bo v Sp. Idriji v kapeli ob 18h molitvena ura. Vabljeni.
 • V soboto bo v Ledinah in Sp. Idriji ob 17h molitev rožnega venca za pokojne.
 • V nedeljo bomo v Sp. Idriji ob 16h, na pokopališču molili za pokojne.
 • Ob pogrebu pok. Valentine Kosmač ste namesto cvetja in sveč namenili 1,200€ za cerkev v Led. Krinicah. Iskrena hvala.
 • V spomin in blagor rajnih darujte za sv. maše. Ena krizantema ali svečka manj na grobovih rajnih se ne bo poznalo. Dar za sv. maše, pa bo imel trajnejšo vrednost... in zaklad v nebesih. Zbrane darove bomo namenili za sv. maše, ki jih bomo dali duhovnikom, ki nimajo dovolj maš. Že vnaprej se zahvaljujem za vašo dar
 • Misijonsko središče  se vam iskreno zahvaljuje za dar za naše misijonarje.
 • Na zahvalno nedeljo 9.11. se bomo zahvalili za vse darove in letošnje zakonske jubilante. Zakonski jubilanti vabljeni, da se čim prej prijavite.

Pred nami:

torek, 4.11. - srečanje SBP

petek, 7.11. - srečanje Mavrice v Ledinah

sobota, 8.11. - zakonska skupina

nedelja, 9.11. - zakonski jubilantje


VSI SVETI - NOČ ČAROVNIC

Ne moremo prezreti, da so prazniki odsev naše osebnosti in da vplivajo na naše vrednote. Na žalost je veliko kristjanov pozabilo na pričevanje svetnikov in na pomen molitve za rajne in je prevzelo poganske navade praznovanja s čarovnicami in duhovi.

»Halloween« izhaja iz stare angleščine in pomeni all hallow´s eve ali predvečer vseh svetih, saj se nanaša na predvečer praznika vseh svetih. Halloween, na žalost, predstavlja vrnitev v pogansko življenje, miselnost, ki se širi tudi med mnogimi drugimi narodi. Ljudje so verjeli, da je v tej noči bog smrti dovolil rajnim vrnitev na zemljo, da bi jo napolnili s smrtjo in strahom.  Da bi preprečili napade teh pošasti, so jim ljudje darovali tudi hrano, uprizarjali strah zbujajoče prizore,  se šemili, da bi jim bili čim bolj podobni in se neopazno izmuznili njihovim grozečim pogledom.

Od kod temu ljudstvu zamisel o čarovnicah, strahovih in pošastih?

Ker niso poznali pravega Boga, so živeli v strahu pred naravnimi pojavi, trpljenjem in smrtjo. Irski priseljenci so prinesli Halloween v Ameriko, kjer je postal del ljudske folklore. Iz ZDA se je Halloween razširil po vsem svetu, tudi k nam.Nekateri običaji Halloweena: Urok ali darilo Otroci in tudi odrasli se našemijo (gre za najbolj grozljiv in drzen kostim), gredo od hiše do hiše in dajejo na izbiro »trick or treat« (urok ali darilo). V primeru, da hišni gospodar ne postreže s sladicami, ga  šeme uročijo. Za nekatere je tako početje le otroška igra. V zadnjih časih je ta praksa postala precej nevarna tako za gostitelje (ki jih lahko preseneti tudi tolpa), kot za obiskovalce (nekateri gospodarji se odzovejo z nasiljem ali celo ponudijo zastrupljene sladice).

Buča: Po stari irski legendi je živel mož, po imenu Jack, ki je bil zelo hudoben in ni mogel priti v nebesa. Tudi v peklu ga niso hoteli sprejeti, ker je mnogokrat opeharil hudiča. Zaradi tega je ostal na zemlji in taval sem ter tja s svetilko v roki. Svetilka je bila zelo preprosta – izdolben gomolj, kamor je postavil žareče oglje. Zato so Jacka imenovali »Jack s svetilko«.Da bi ga napodili, so vraževerni ljudje postavljali podobne svetilke na okenske police ali pred hišni prag. Ko se je tradicija uveljavila v ZDA, so za izdelovanje svetilke začeli uporabljati bučo, ki je danes eden izmed simbolov Halloweena. Da bi dosegli temačen efekt, se bučo oblikuje v čarovničino glavo, skozi odprtine pa sveti luč. S širjenjem satanskega kulta in kulta teme, je Halloween postal prava priložnost za darovanje temačnih obredov, od magije do črnih maš in umorov. Na žalost se marsikateri kristjan z izgovorom, da gre za radovednost ali le za kratek čas, igra s silami hudobnega duha.

Katoličani verujemo, da nas samo Jezus Kristus lahko odreši smrti. Samo On je luč, ki sveti v temi dolgih duhovnih noči človeštva. Samo On nas lahko brani pred  grozotami Satana in drugih demonov. Samo On s svojim križem daje smisel trpljenju. Samo On je premagal strah in smrt. Kdor je prejel milost in živi kot Kristusov apostol, potrebuje samo Boga. Pred Kristusom se kultura smrti umakne ljubezni in življenju.                                                               

Vir: catholic.net


PRAZNIK VSEH SVETNIKOV

Praznik vseh svetnikov je predvsem praznik majhnih, preprostih, neznatnih svetnikov, ki so "utonili" v množici svetih.

Vsak dan v letu so na koledarju imena svetnikov, ki jih je Cerkev kot take uradno razglasila, 1. novembra pa se spominjamo: tistih milijonov mater, množice mož, številnih študentov in mladih delavcev, nepreglednih množic starih, zapuščenih, bolnih, hromih, naglušnih, slepih, zapostavljenih ljudi, ki so v preizkušnjah dozoreli za nebesa, vseh ki so živeli povezani z Bogom... Med svetniki so tudi naši prijatelji, naši najožji sorodniki, ki so živeli v istem svetu kot mi, pa so znali v vsem iskati in najti Boga.

Praznik vseh svetnikov je veliki dan vere, upanja in ljubezni.

To ni "dan mrtvih", kot še piše na naših koledarjih. To je dan živih, kajti Bog je zvest in njegova obljuba trdno drži: "Kdor v me veruje, bo živel, tudi če umrje!" Ti preprosti svetniki, ki so morda utonili v pozabo kmalu potem, ko so umrli, živijo. Mi se jih spominjamo 1. novembra.

Ne pozabite: "Vsi naši rajni, ki počivajo na pokopališčih in drugod v naročju zemlje, so bili ustvarjeni in krščeni zato, da bi postali svetniki", kamor smo tudi mi povabljeni.


POPOLNI ODPUSTKI

Popolni odpustek lahko darujemo za naše rajne, če opravimo sv. spoved, prejmemo sv. obhajilo, obiščemo pokopališče in molimo Vero in Očenaš po namenu svetega očeta.  Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitve za rajne.

Odpustek lahko namenimo rajnim, ki so še v stanju očiščevanja in jim lahko pomagajo tisti, ki so že pri Bogu in mi, ki še romamo po zemlji s svojimi molitvami, darovanimi sv. mašami, dobrimi deli in odpustki.

Sami sebi namreč ne morejo več pomagati. Duša vam bo neskončno hvaležna, če boste na dan Vernih duš v vicah, 2. novembra, šli k sv. maši, katere se:

 • trikrat darujejo Gospodu
 • obvezno sprejeli sv. obhajilo
 • šli na grob duše, za katero prosite
 • zmolili rožni venec
 • in bili tisti dan brez greha.

Ko se boste trudili biti brez greha v mislih, besedah in dejanjih, boste spoznali, kako duša trpi v vicah, saj mora v nebesa priti popolnoma čista.