POVIŠANJE SVETEGA KRIŽA

 

 

Odlomki Božje besede na povišanje sv. Križa: 4 Mz 21,4-9; Flp 2,6-11; Jn 3,13-17

 

 

 

Mašni nameni

 
 
 
KOLIKOKRTA GOSPOD???
Ob poslušanju prilike o neusmiljenem služabniku smo morda imeli slabo vest, ker smo tudi sami kdaj podobno ravnali? Na koncu prilike Jezus pravi, da bo ob koncu časov Bog ravno tako ostro postopal z nami, kot kralj z neusmiljenim služabnikom. Je Jezus to priliko povedal zato, da bi nas z grožnjo pred kaznijo spodbudil k usmiljenju? Jezusove besede moramo vzeti resno. Kažejo nam, kam vodi  trdosrčnost.
Še bolj  pa se velja ustaviti ob liku usmiljenja kralja, ki na eno samo prošnjo izbriše zelo visok dolg. V  prvi vrsti gre zanj. Od njega naj bi se nalezli usmiljenja in ljubezni, tako nam bo usoda neusmiljenega služabnika morebiti prihranjena?
Jezus nam želi povedati, da je tako kakor ta kralj, usmiljen tudi Bog, ki je neskončno usmiljen. Že v Stari zavezi se nam Bog kaže kot usmiljen, ki vedno skrbi za svoje ljudstvo in mu je vedno znova pripravljen odpustiti njegove grehe. Svetost in vsemogočnost Boga se kažeta v neskončnem usmiljenju. V Novi zavezi pa srečamo Božjo usmiljenost v osebi Jezusa Kristusa. Jezus oznanja in prinaša Božje usmiljenje predvsem tistim, ki ga najbolj potrebujejo, ker jih bremeni teža njihovih grehov. To so cestninarji, javne grešnice…
Vsi ti najdejo v Jezusu prijatelja. Jezus jih vabi k sebi: "Pridite  k meni vsi, ki ste trudni in obteženi, in jaz vas bom poživil". Kdor se z Jezusom sreča v Božji besedi ali v zakramentih, ta prejme Božje usmiljenje, temu je krivda odpuščena. Tak človek je zares svoboden. Živimo v svetu, ki je trd in brutalen. Konkurenca je v časih  brez  usmiljenja. Nasprotja med generacijami postajajo vse večja. Boj med ideologijami je oster in netoleranten. Ta svet potrebuje ljudi s širokim srcem, ljudi, ki znajo odpuščati. Vedno znova smo kristjani poklicani, da odpuščamo, čeprav bi včasih radi rekli, da je dovolj, da ne moremo več. Naša naloga je, da spore in zamere v družinah, sosedstvu, službah, ne prepuščamo času, ampak jih rešujemo v duhu krščanskega odpuščanja.
Peter je vprašal Jezusa: "Gospod, če moj brat greši zoper mene, kolikokrat naj mu odpustim? Do sedem krat?" S tem je hotel Peter reči, da ima pač vse svoje meje, tudi odpuščanje. Kristusov odgovor se glasi." Ne rečem ti do sedem krat, ampak do sedemdesetkrat sedem krat." Saj to ni mogoče? Včasih je naše srce tako globoko ranjeno,da se stresemo že ob sami misli na odpuščanje. Če pa se zavedamo, kaj vse mam je Bog odpustil, ne moremo odreči odpuščanja svojemu bližnjemu. Kako bi mogli zapreti svoje srce pred bližnjim, ob pogledu na Kristusa z odprtim srcem in razprtimi rokami?

OZNANILA

 • Danes bodo v Idr. K. ob 14.30 vaje za pevce, ki bodo sodelovali pri sv. maši.
 • Danes bomo v Idr. Krnicah obhajali 10. obletnico posvetitve cerkve sv. Florjana. Slavje bo vodil upokojeni škof g. Metod Pirih. Vabljeni.
 • V ponedeljek bo v Sp. Idriji po sv. maši srečanje svetopisemske skupine. Vabljeni.
 • V sredo bo v Sp. Idriji po sv. maši v kapeli slavilna molitev in adoracija.
 • V sredo bodo v Sp. Idriji v župnišču ob 20h vaje za mešani pevski zbor.
 • V četrtek bo v Ledinah po sv. maši srečanje ŽPS.
 • V petek bodo v Sp. Idriji ob 14.30 vaje za otroški pevski zbor.
 • V petek bodo v Sp. Idriji po sv. maši vaje za mladinski pevski zbor in mlade.
 • V soboto bo v Stični srečanje mladih. Program je namenjen dijakom in mladim. Gostja bo Chiara Amirante, ki rešuje mlade iz pekla ulice, srečanja s hudičem.... Odhod avtobusa  iz Sp. Idrije bo  ob 6.45. Prispevek za prevoz je 7€ in vstopnino 5€.
 • V soboto bo župnijsko romanje v Doberdob in okolico. Na Doberdobu bi imeli sv. mašo ob 9h, od kjer se bomo podali na Vrh sv. Mihaela, od koder je lep razgled na Dober-dobško planoto, kjer o bili hudi boji v 1. svetovni vojni. Pot bomo nadaljevali v Gradišče, malo mestece v stilu Dunaja. Zaustavili bi se na Avstro-ogrskem pokopališču, si ogledali Italijansko kostnico, kjer je 13. septembra maševal sv. oče Frančišek. Pot bomo nadaljevali  skozi Tržič (Monfalcone), kjer bomo počastili sv. Marka z litanijami Mater Božje. Prijave sprejemata: ga. Rozina Kutina (041 263 763) in ga. Mateja Kavčič (041 390 983). Odhod avtobusa  iz Razpotja bo ob 6.30 in iz Sp. Idrije ob 7h. Cena prevoza, vstopnine in kosila je 25€.
 • V nedeljo bodo v Ledinah po sv. maši vaje za otroški pevski zbor.
 • PRIPRAVA za krst PRVEGA otroka se bo začel v Cerknem in Godoviču soboto, 4.10. ob 16h, za krst DRUGEGA otroka pa v Idriji, v soboto 11.10 ob 15h.
 • PRIPRAVA na ZAKON se bo začela v nedeljo, 5.10 2014 ob 17. uri v Cerknem.
 • V nedeljo 26. 10. bo bogoslovec g. Blaž Lapanja prejel prvo stopnjo duhovništva - diakonat. V ta namen bomo organizirali župnijsko romanje v Medjugorje, ki bo od 15. do 18. 10. Prijave sprejemata: ga. Rozina Kutina in ga. Mateja Kavčič.
 • UVAJANJE ODRASLIH V  KATEHUMENAT.  V oktobru se bo v Cerknem in v Idriji začela priprava odraslih na prejem zakramentov. Kandidate vabim, da se oglasijo pri župniku.  Katehumenat je namenjen vsem odraslim, ki iščejo pot vere do Boga.